A klasszikus férfidivat

Amint az előző bejegyzésből kiderült, a klasszikus férfidivat a két világháború közt nyerte el máig használatos rendszerét:

Férfi öltözékek

Nappali viselet

Esti viselet

Ünnepi (formal) viselet

Zsakett

Frakk

Alkalmi (semi-formal) viselet

Stresemann, illetve Stroller

Szmoking

Hétköznapi (informal) viselet

Háromrészes öltöny

A frakk

divat1A legünnepélyesebb és legspeciálisabb viselet, melynek egyes elemei más öltözékhez nem is viselhetőek. A frakk esti rendezvényekre való. Az igazán fontos események, ugye, este történnek. 😉

Az összeállítás részei:

 1. Mindkét oldalán egy-egy gombsorral díszített, de össze nem gombolható, fekete színű speciális zakó, amely elöl rövid, de hátul két hosszú, hegyes farokban végződik. A frakk zakójának hajtókája fényes szaténből készül. A zakó érdekessége, hogy azon soha sincs oldalzseb, mivel rövid az eleje.
 2. fehér színű, egy gombsoros, de „mély dekoltázsú” mellény, melynek csak alul van néhány gombja
 3. fekete nadrág, melynek anyaga azonos a kabátéval. A nadrágszár külső oldalán lévő varrást egy vagy két fényes szaténből készült díszcsík takarja. (Ez ugyanolyan szatén, mint a zakó hajtókája.)

Kiegészítők:

 • Kalap: Fekete cilinder
 • Nyakkendő: fehér selyemből készült csokornyakkendő. Bármilyen más színű és formájú nyakkendő elfogadhatatlan.
 • Ing: Állógalléros, keményített mellrészű ing szimpla kézelővel, amely mandzsettagombbal záródik. Az ing mellrészén sincsenek gombok, hanem „szegecsekkel” záródik, amelyek a mandzsettagombokhoz hasonlítanak.
 • Cipő: kapli nélküli, fekete lakkbőr oxford cipő

A szmoking

divat2A frakk egyszerűsített szabású („farkatlan”) és több fekete elemet tartalmazó változata. Kevésbé ünnepélyes, de mégis alkalmi viselet esti rendezvényekre. Eredetileg a nevéhez méltóan dohányzó kabátként viselték, hogy ne füstöljék össze a frakkot.

Az összeállítás részei:

 1. A szmoking zakó fekete színű, egy gombos, elöl és hátul azonos hosszúságú. A hajtókája fényes szatén. Mivel a kabát eleje nem rövid, mint a frakké, ezért a szmokingra kerül oldalzseb is.
 2. A szmokinghoz tartozó mellény ugyanolyan, mint a frakké (tehát egy gombsoros és mély dekoltázsú), viszont mindig fekete színű. DE: a mellény helyett lehet fekete színű spanyolövet is hordani, ami valójában egy széles, fényes szatén anyagból készült ruhaszalag.
 3. A nadrág fekete, anyaga megegyezik a zakó anyagával. A nadrágszár külső oldalán lévő varrást fényes szatén díszcsík takarja.

Kiegészítők:

 • Kalap: homburg kalap
 • Nyakkendő: kizárólag fekete színű selyem csokornyakkendő. Aszimmetrikus nyakkendőt kötni hozzá nem illik.
 • Ing: eredetileg ugyanolyan, mint a frakk ingje: Állógalléros, keményített mellrészű ing egyenes (szimpla) kézelővel, amely mandzsettagombbal záródik. Az ingen nincsenek gombok, hanem „szegecsekkel” záródik, amelyek a mandzsettagombokhoz hasonlítanak.
 • Cipő: ugyanaz, mint a frakknál (kapli nélküli, fekete lakkbőr oxford cipő)

Az idők során elfogadottá vált variációk:

 • Megjelent a két gombsoros szmoking zakó.
 • A csúcsos végű hajtóka helyett idővel elterjedt az úgynevezett sálgallér, mely ívelt vonalú és hátulról körülöleli a nyakat.
 • Az ing idővel visszahajtott galléros és visszahajtott (dupla) kézelőjű lett. A keményített mellrész helyett ma már puha mellű fazonokat hordanak, de továbbra is szegecses záródással.

A zsakett

divat3A legünnepélyesebb viselet nappali eseményekre.

Az összeállítás részei:

 1. Egygombos, alapvetően fekete színű zsakett kabát, ami hátul hosszú, két szárnyú és lekerekített farokban végződik.
 2. Két gombsoros, fekete vagy galambszürke színű mellény
 3. Szürke színűnek látszó csíkos gyapjúnadrág

Kiegészítők:

 • Kalap: fekete vagy szürke cilinder
 • Nyakkendő: egyszínű vagy szolid mintájú plasztron (szimmetrikus nyakkendő). De akár csokornyakkendőt is lehet kötni hozzá.
 • Ing: Állógallérú ing visszahajtott (dupla) kézelővel, mely mandzsettagombbal záródik
 • Cipő: sima kaplis, fekete színű oxford cipő

Az idők során elfogadottá vált, de kevésbé ünnepélyesnek számító variációk:

 • A mellény lehet krém- vagy homokszínű is
 • A nadrág lehet egyszerű szürke anyagból
 • Ha a nadrág egyszerű szürke anyagból készül, akkor a kabát is lehet ugyanilyen szürke anyagból. (Ehhez az összeállításhoz szürke kalap illik.)
 • A plasztron helyett lehet a ma széles körben elterjedt, aszimmetrikus nyakkendőt használni.
 • Elterjedt a napjainkban is használt visszahajtott gallérú ing

A stresemann és a stroller

divat4A zsakett egyszerűsített („farkatlan”) változata, egy gombsoros mellénnyel. Kevésbé ünnepélyes, de mégis alkalmi viselet nappali rendezvényekre.

Az összeállítás részei:

 1. Egy gombsoros, két gombos fekete színű öltönyzakó. (Csak a felső gombját gomboljuk be, s ezt is kigomboljuk, ha leülünk.)
 2. A mellény alapvetően a zsakettnél ismertetett szürke vagy fekete, egy vagy két gombsoros, de „lazább” színek és minták is megengedettek..
 3. A zsaketthez is viselt szürke színűnek látszó csíkos gyapjúnadrág. (A nadrág soha nem lehet egyszínű fekete, mert akkor az öltözék már nem stresemann, hanem temetésre illő fekete öltöny lenne.)

Kiegészítők:

 • Kalap: homburg kalap
 • Nyakkendő: Kezdetben plasztronnal, majd egyre inkább aszimmetrikus nyakkendővel hordták, de csokornyakkendő is köthető hozzá.
 • Ing: Kezdetben állógallérú, majd egyre inkább visszahajtott gallérú ing, visszahajtott (dupla) kézelővel, mely mandzsettagombbal záródik.
 • Cipő: Ugyanaz, mint a zsaketthez (sima kaplis, fekete színű oxford cipő)

A stresemann Amerikában elterjedt változata a stroller, ami ezúttal nem babakocsit jelent ;-). Ez abban különbözik a stresemann összeállítástól, hogy a kabát nem csak egy gombsoros lehet, hanem két gombsoros is. Ehhez gyakran nem homburg kalapot, hanem úgynevezett keménykalapot viseltek.

Az öltöny

divat5A háromrészes öltöny hétköznapi viselet, mely három, azonos anyagból készült ruhadarabból áll:

 1. a zakó: lehet egy gombsoros (két vagy három gombos), illetve két gombsoros
 2. a mellény: alapvetően egy gombsoros
 3. a nadrág egyszerű, díszcsík nélküli.

Érdemes megjegyezni, hogy az egyszínű fekete öltöny nem ünnepi viselet, hanem kifejezetten temetésre való!

Kiegészítők:

 • A két világháború közti időszakban a hétköznapi viselethez keménykalapot vagy fedorát, nyári időszakban lapos tetejű, kemény szalmakalapot hordtak.
 • Népszerű volt a színes csokornyakkendő is.
 • A nadrágot alapvetően itt is a nadrágtartó (hosentrager) tartja, mint az ünnepi és alkalmi viseleteknél mindenhol. Derékszíjat ugyanis azért nem viselnek a háromrészes öltözékekhez, mert a mellény alsó része az öv miatt nem tud testhezálló lenni. A derékszíj tehát a kétrészes (zakó és nadrág) öltönyökhöz passzol – színe a cipő színével harmonizál.
 • A cipő természetesen zárt és bőrből készül, alacsony sarokkal.

A képek forrása: http://www.knize.at/en/knize-style

Némi segítség a viseletek leírásának értelmezéséhez:

A kalap:

 kalap1 A legelegánsabb viselet a fekete cilinder, ami nyúlszőr nemezből készül és teljesen merev. Ezt viselik a frakkhoz és a zsaketthez. Nappali és kevésbé ünnepélyes eseményekre (például lóversenyre) viszont szürke cilindert is lehet hordani.
 kalap2 A stresemannhoz és a szmokinghoz az úgynevezett homburg kalap passzolt. Ez ránézésre nagyon hasonlít a ma legelterjedtebb, úgynevezett fedora kalapokhoz, de annál egyszerűbb és szimmetrikusabb. Csak egyetlen „horpasztás” van a tetején és a pereme végig felpöndörödik.
 kalap3 A hétköznapi viselet az úgynevezett keménykalap volt a két háború között. Ez a kalap 1849-ben született Nagy-Britanniában és bizonyos értelemben a bukósisak ősének is tekinthető. (Azért lett kemény, hogy lovaglás közben védje a fejet az alacsonyabban lévő faágaktól. Formája pedig éppen azért lekerekített, hogy ne akadjon bele az ágakba.) Ez Amerikában annyira népszerű lett, hogy sokan a strollerhez is ezt viselték.
 kalap4 Az 1920-as években nagy népszerűségnek örvendett a lapos tetejű, kemény szalmakalap mint nyári, hétköznapi viselet.
 kalap5 A fedora kalap az 1920-as években terjedt el, és a kalapviselés megszűnésének idejére (1950-es, ’60-as évek) a legelterjedtebb hétköznapi kalappá vált. A pereme aszimmetrikus: csak hátul pöndörödik fel, elől pedig lehajlik. Többféleképp „horpasztott” koronával, sokféle peremszélességgel és szalaggal készülhet.

A zakó gombolása:

suit-jacket-buttoning-rules-c

A zakók gombolása alapvetően a gombok számától függ. (Természetesen a zakót csak akkor gomboljuk be, ha álló helyzetben vagyunk, s kigomboljuk, ha leülünk.) Az egyetlen kivétel a frakk kabátja, amely elöl nem ér össze, így eleve nem is gombolható.

A nyakkendő:

plasztron megkötéseA plasztron olyan szimmetrikus nyakkendő volt, melynek két szára ugyanolyan széles. A plasztront mára kiszorította a közismert aszimmetrikus nyakkendő, aminek az egyik vége szélesebb, a másik vége azonban keskeny.

csokornyakkendő kötésA frakkhoz fehér, a szmokinghoz fekete selyemből készült csokornyakkendőt kötöttek. De a többi viselthez is szívesen hordtak egyszerűbb és színesebb csokornyakkendőt. A csokor megkötése némi gyakorlottságot kíván, de a napjainkban terjedő „előre megkötött” csokornyakkendők olyan stílustalanságnak számítanak, mintha művirággal akarnánk udvarolni valakinek.

Az ing:

állógalléros ingAz állógalléros ingnél csak elől hajlik vissza a galléron két „fül”, ami helyén tartja a nyakkendőt.

francia_mandzsetta gombbalszimpla mandzsetta gombbal

Balra a visszahajtott (dupla) kézelő, jobbra pedig az egyenes (szimpla) kézelő. Az ünnepi és alkalmi öltözékhez viselt kézelő mindig mandzsettagombbal záródik. Ez lehet egyedi, de túl feltűnő nem.

A nadrág:

nadrág mintaA nappali rendezvényekre viselt ünnepi és alkalmi öltözet elengedhetetlen kelléke a szürkének látszó csíkos gyapjúnadrág. Közelről megnézve jól látható, hogy a nadrág valójában nem szürke, hanem mintás, még pedig fehér és fekete szálakból van szőve.

A cipő:

derbyvsoxford2A Magyarországon ma használatos alkalmi bőrcipők túlnyomó része derby szabású. A klasszikus férfidivat előírása szerint azonban az alkalmi és ünnepi öltözékhez csak fekete színű, oxford szabású cipőt szabad viselni. A derby szabású cipőket és a nem fekete színű oxford cipőket csak a hétköznapi viselethez lehet hordani. A két cipőtípus közti különbség a fenti képen látható: balra egy derby, jobbra egy oxford fazonú cipő. Az eltérés a fűzőnél található: az oxford cipő zártabb szerkezetű.

oxford cap toe shoewholecut_shoes

A baloldali képen látható az úgynevezett sima kaplis (a lábfejnél egyszerű keresztbefutó varrás), fekete oxford cipő, amelyet a nappali viselethez (zsakett, stresemann, illetve stroller) hordanak. A jobboldalon a kapli nélküli, fekete oxford cipő látható, amit az esti öltözékhez (frakk, szmoking) viselnek. Jól látható tehát, hogy a klasszikus férfiviseletben mindig az egyszerűbb, a kevésbé díszes és a finomabb anyagú számít elegánsabbnak. Éppen ezért a napjainkban is népszerű, cipőorrt díszítő lyukasztott mintázat, ami az ír népi művészetből ered, nem elegánsabbá, hanem épp ellenkezőleg: hétköznapibbá teszi a cipőt.

Egyéb kiegészítők:

Hideg időben az öltözet fölé hosszú kabátot, úgynevezett felöltőt vesznek. Az ünnepi öltözékhez fehér kesztyű és díszrojtokban végződő fehér selyemsál dukál.

Akit részletesebben érdekel a klasszikus férfidivat és annak története, a következő oldalakon tud továbbolvasni a témában (katt a képekre!):

  Gentlemans Gazette bowtie_logo Mornin dress Logo