Ajánló az első világháború iránt érdeklődőknek

Az első világháború a nyugati országok történeti emlékezetében a 20. század egyik legnagyobb tragédiájaként él. Magyarország esetében azonban egészen a legutóbbi időkig az első világháború emlékét messze elhomályosította a második világháború és más történelmi traumáink emléke. Ezért a századik évforduló alkalmából talán érdemes újragondolni eddigi ismereteinket, hogy ismét súlyához mérten kezeljük a Nagy Háborút, amely vérzivataros lövészárkaival elválasztotta a 19. századtól a 20. századot. Erre kitűnő lehetőséget adnak az évfordulóra megjelent szakkönyvek, kiállítások és tematikus internetes oldalak. A folytatásban ezek közül szeretnék néhányat ajánlani, mivel az első világháborúval a továbbiakban nem foglalkozunk itt a blogon.

nagy háború blog banner

Újabban azt is mondhatnánk, hogy a csapból is az első világháború folyik. Mostanában szinte minden történelmi témával foglalkozó blogon és folyóiratban, sőt még a napi- és hetilapok hasábjain is olvashatunk a témáról. Kifejezetten az első világháború témájára szakosodott a http://nagyhaboru.blog.hu oldal, amelyet külön érdemes kiemelnünk. Ez a blog immár több mint öt éve teszi közzé a világháborúval foglalkozó történészeink kitűnő írásait. Akit érdekel a téma, mindenképpen azt javasoljuk, hogy itt kezdje az internetes tájékozódást!

eew-logo-landscape-three-quarter

Ugyancsak érdekes lehet megtekinteni a háború összeurópai emlékezetét szolgáló internetes oldalt is a http://www.europeana1914-1918.eu/ címen. (Az oldalnak elvileg van magyar nyelvű változata is, de számos dolog azon is angolul fog megjelenni, mivel a tartalmakat nem fordítják minden nyelvre.)

Elsővh emlékbiz

A hazai centenáriumi eseményekről, illetve ilyenek szervezését lehetővé tevő állami pályázatokról a http://elsovilaghaboru.com/centenariumiemlekbizottsag/hu/ oldalon lehet tájékozódni.

ujvilagszuletettA centenáriumi emlékbizottság által támogatott nagyszabású első világháborús kiállítás látható a nemrégiben elkészült, de legalábbis számos alkalommal átadott Várkert Bazárban. Az „Új világ született. Európai testvérháború” címet viselő kiállítás célja, hogy a Nagy Háború jelentőségének újragondolására késztesse a látogatót. A készítők azt hangsúlyozzák, hogy milyen jelentős változásokat eredményezett a háború, melyek nem múltak el a fegyvernyugvás beköszöntével se. A kiállításról itt olvasható részletes ismertető.

PIM meghívó

Sajátos szempontból mutatja be a világháborút a Petőfi Irodalmi Múzeum 2016. január 10-ig látogatható kiállítása, melynek címe: „Maradni szégyen, veszni borzalom” – Magyar írók az első világháborúban. A kiállítás különböző típusú szövegeken keresztül ad érzékletes képet a front és a hátország hangulatáról, s ezek változásairól az idő előrehaladtával. A haditudósítók cenzúrázott híradásai mellett megtekinthetjük a lélek legbensőbb rezdüléseit tükröző szövegeket is: levelekből, naplókból, irodalmi művekből vett részletek formájában. E kiállításról is készült részletes ismertetés, mely itt olvasható.

propaganda

Az Országos Széchényi Könyvtárban pedig éppen most nyílik az első világháborús propagandát bemutató kiállítás, mely 2015. október 17-től lesz látogatható 2016. március 20-ig.

MNL virtuális kiállítás

Aki pedig a számítógépe képernyőjén keresztül szeretne elmélyedni a Nagy Háború okozta társadalmi és gazdasági változásokban, annak a Magyar Nemzeti Levéltár virtuális kiállítása ajánlható. A hátország a Nagy Háborúban című virtuális kiállítás az Országos Levéltárban fellelhető dokumentumokból nyújt válogatást. A hivatalos iratokat, magánleveleket, naplókat, fotókat és grafikákat digitalizálva tekintheti meg az érdeklődő a levéltár honlapján.

hajdú-pollmann

Az első világháborúról mostanában szinte hetente jelenik meg egy-egy új könyv: egykori naplók, visszaemlékezések, színes albumok, térképekkel illusztrált szakmunkák. Külföldi és magyar történészek jeles művei. Ezek közül itt most csupán egyet szeretnék kiemelni: Hajdú Tibor és Pollmann Ferenc részletgazdag, de közérthető monográfiáját. A „Régi Magyarország utolsó háborúja, 1914-1918” című kötet segítőkészen igazítja el az érdeklődőt a háború politikai, hadtörténeti és társadalomtörténeti vonatkozásait illetően. Nem csak hadtörténeti áttekintést kapunk, hanem az események hátterét és összefüggéseit is megvilágító elemzéseket. A kötet bátran ajánlható mindazoknak, akik szeretnének képbe kerülni a világháborúval kapcsolatban. Azoknak sem kell félniük e vaskos könyvtől, akik nem ismerik a katonai szakzsargont, s nem rendelkeznek hadtörténeti előismeretekkel.